Energieneutrale concessie


 

De eerste...

Met enige trots kunnen we zeggen dat Volvo Rutten de eerste energie neutrale garage van België is, en zelfs de eerste energie neutrale Volvo dealer wereldwijd! Dit is iets waar we zeer fier op zijn.

We delen onze filosofie en visie graag met anderen. We mochten al geregeld delegaties en architecten van over de hele wereld verwelkomen, die met grote interesse onze werkwijze kwamen bestuderen.

Na een succesvolle start in Hechtel zijn we in 2017 ook begonnen aan de bouw van een nieuwe concessie in Diest, volgens dezelfde standaarden. Indien u interesse heeft in de bouw kunt u deze hier volgen.

 

Energie neutraal, wat is dat?

Energie neutraal wil zeggen dat we alle energie die we nodig hebben zelf opwekken. Dit doen we onder meer door het gebruik van zonnepanelen, diepteboringen en warmtepompen. Daarnaast slaan we overtollige energie zelf op in een grote batterij. Voor het sanitair, de carwash en het poetswater maken we gebruik van regenwater.

Om een zo laag mogelijk energieverbruik te krijgen hebben we onze noden uitvoerig bestudeerd, en werd er in het ontwerp speciale aandacht besteed aan isolatie en het zoveel mogelijk vermijden van koudebruggen. Daarnaast is het gebruik van glas beperkt om het warmteverlies zo klein mogelijk te houden. Het volledige gebouw wordt het hele jaar door op een constante temperatuur gehouden door gebruik van vloerverwarming.

Volvo is heel erg begaan met duurzaam ondernemen, en wij bij Rutten volgen deze filosofie. Lees meer over het wereldwijde "Omtanke" duurzaamheidsprogramma.

 

Elektriciteit

Alle elektriciteit die we nodig hebben wordt opgewekt door middel van 448 zonnepalen op ons dak. Om aan dit getal te komen hebben we eerst uitvoerig onze noden bestudeerd.

Eens de panelen lagen hebben we hun opbrengst vergeleken met onze energievraag. Toen bleek dat de panelen het hoogste rendement haalden tijdens een moment dat wij amper energie vroegen, hebben we besloten om een batterij te installeren. Zo kunnen we de overtollige energie opslaan en gebruiken op momenten dat er minder/geen opbrengst is.

 

Klimaat en ventilatie

Verwarming en afkoeling

Voor de verwarming en de afkoeling van het gebouw kozen we voor diepteboringen in combinatie met een warmtepomp. Het water dat we hiermee op temperatuur brengen vloeit vervolgens dankzij de vloerverwarming doorheen het gehele gebouw.

Bij onze diepteboringen, of  BEO-veld (Boorgat Energie Opslag), zijn er zeven verticale aardsondes (opgebouwd uit kunststof lussen) geplaatst tot op een diepte van 150 meter d.m.v. een boring. Op deze diepte heerst er een constante temperatuur in de bodem van 16°C. Door het verpompen van een water-glycolmengsel doorheen deze lus kan de warmte uit de bodem onttrokken worden.

We koppelden ons BEO-veld aan een warmptepomp. Deze heeft een verbruik van slechts 45 kWh, die geleverd wordt door onze zonnepanelen. In de winter warmt deze combinatie het grondwater wat bij, terwijl in de zomer het water afgekoeld wordt. Zo houden we het hele jaar rond de temperatuur constant.

Ventilatie

Omdat we veel belang hechten aan een goede luchtkwaliteit op een zo ecologisch mogelijke manier kozen we voor een ventilatiesysteem type D met warmte recuperatie. Dit systeem ververst per uur maar liefst 5840m³ in de showroom, en 3300m³ in de werkplaats. Aangezien de werkplaats een stuk kleiner is dan de showroom wordt de lucht hier frequenter ververst. Dit is omdat hier de kans bestaat dat er uitlaatgassen vrijkomen.

 

Water

Alle regenwater dat op het gebouw valt wordt opgevangen in drie regenputten van elk 20.000 liter. Dit omvat zowel het dak van de werkplaats, de zwevende tegels van de Selekt parking, en het groendak boven de showroom. Dit water gebruiken we om de toiletten door te spoelen, de garage en showroom te poetsen, de planten water te geven, en de wagens te wassen.

Overig

  • Er werd steeds geopteerd voor de meest energiezuinige toestellen (hefbruggen, compressororen, gereedschap, …).
  • Het opladen van elektrisch handgereedschap gebeurt enkel indien er een overschot is van de zonneopbrengst.
  • De elektrische poorten zijn doorzichtig uitgevoerd zodat de poort nooit voor niets geopend wordt.

Enkele cijfers...

  • Onze garage heeft een K-peil tussen de K14 en K21. Ter indicatie: de norm is K40.
  • Het E-peil is E0! (De geldende norm is E60 voor nieuwbouw, E30 voor bijna energieneutrale gebouwen)
  • We hebben de beglazing tot een minimum gereduceerd. De drie shopping windows die er toch zijn bestaan uit driedubbele beglazing.
  • De isolatie in onze showroom is 30cm dik en bestaat uit mineraal wol.
  • Alle vloeren zijn geisoleerd met 12cm Riba-plan, met extra randisolatie.
  • Het dak van de showroom bevat 20cm Riba-plan.
  • De isolatie in onze werkplaats bestaat uit 17cm dikke PIR schuim.
  • Hetzelfde schuim zit 20cm dik in de dakisolatie van de werkplaats.
  • De luchtdichtheid is een indrukwekkende 1,5 m3/hm2. Ter indicatie: de norm is 12 m3/hm2.

Voor de geïnteresseerden staat hieronder ook nog een tabel met de verschillende u-waardes.

U waardes
 

Enkele cijfers en gegevens zijn ontleend aan een werkstuk van studenten industriële wetenschappen van de uhasselt en KU leuven.
De auteurs zijn: Berben Ine, Elomari Turia, Schraeyen Alexander en Vanbuel Lennert.